Бесплатан позив на
0800 035 037

Рекламације
037 447 790

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић у посети Градској топлани

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, на Видовдан 28. јуна 2021. године, након седнице Владе Републике Србије, одржане у Крушевцу поводом централне прославе Видовдана и обележавања јубилеја, 650 година од оснивања града, обишла је ,, Градску топлану ” са сарадницима. Делегацију су дочекали в.д. директора ЈКП ,, Градска топлана ” Крушевац, господин Душан Гвозденовић са пословодством предузећа и представник града Крушевца и директор ЈКП ,, Водовод – Крушевац ”, господин Владимир Милосављевић.


Министарка Михајловић је, након обиласка реконструисаних котлова, говорила о истим, али и о плановима за наредни период. Изнела је идеју о плану за детаљну анализу могућности коришћења обновљивих извора енергије. Канцеларија за јавна улагања и Влада Републике Србије су већ исфинансирали реконструкцију два гасна и два котла на угаљ, а протекле две године биле су посвећене обнављању котловског постројења крушевачке топлане. Планови за будућност су ти, да се град Крушевац у што већој мери посвети налажењу начина за коришћење обновљивих извора енергије. Министарка је такође говорила и о предстојећем потписивању уговора о реализацији пројекта повећања енергетске ефикасности за 5 школа и 1 вртић у нашој општини.

Европска банка за обнову и развој ће у сарадњи са Министарством рударства и енергетике одрадити и план за геотермалне подземне воде и соларне панеле, а све у циљу смањења CO2.


Постројење за пречишћавање отпадних вода, као једна од највећих и најзначајнијих капиталних инвестиција у нашем региону, у перспективи може користити обновљиве изворе енергије. Муљ, који се добија у процесу пречишћавања отпадних вода у свом крајњем стадијуму се соларно суши, а с обзиром на то да тако осушен има својства лигнита, након спаљивања би се могао искористити и као један од енергената.
Ово су само неке идеје за укључивање града Крушевца у развој зелене енергије, изнете током посете представника Министарва рударства и енергетике, о којима ће у наредном периоду тек бити речи.

С поштовањем,

                     ПР менаџер ЈКП "Градска топлана" Крушевац
                           Јована Димитријевић